Naše područje poznato je po ribarskoj tradiciji, no nažalost načini pripreme ribe i morskih plodova su vrlo tradicijski kako u kućanstvu tako i na restoranskoj sceni (il na lešo, il na gradele). S obzirom na mikrolokaciju područja na prirodna bogatstva od poljoprivrednih dobara, začina, morskih plodova i ribe smatramo da bolja pozicioniranost ribljih jela sa kreativnošću će postići bolju prepoznatljivost ribarstva, marikulture i općenito našeg područja.
U kontinentalnoj Hrvatskoj se kaže da je bogatstvo hrane i okusa odraz kulture i načina življenja. S toga smatramo da zbog prirodnih resursa ovo područje ima itekako potencijala iz kojeg može proizaći bolji i kvalitetniji način prezentacije ribarstva, te bolja prezentacija naše gastronomske ponude turističkim posjetiteljima.

EU PROJEKTI
Projekt „Implementacija novih tehnologija i termičke obrade u gastronomiji u Bistro Biser“ apliciran je na natječaju LAGUR-a Tri mora u ožujku 2021. godine. U kolovozu O.U. Biser dobiva odluku o odabiru projekta, te u siječnju 2022. godine Odluku o financiranju od strane Ministarstva poljoprivrede; Uprava ribarstva, kroz program Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Za inovaciju projekta udio sufinanciranja ulaganja iznosi 100% neto vrijednosti u iznosu 170.070,36 HRK. Kroz projekt nabavljena je oprema parnokonvekcijska pećnica, šoker, vakumirka, omekšivač vode, dimilica za parnokonvekcijsku pećnicu, zamrzivač, IR lampe, staklokeramičke grijače podloge za izdavanje hrane, polica za serviranje s grijačima, te plehovi i pladnjevi za termičku obradu hrane. Dugoročna svrha projekta je približiti kako lokalnom stanovništvu tako i stranim gostima koji posjećuju turističku mikrolokaciju na području Novigradskog mora način življenja »iz mora« i »od mora« na moderan način pri tome koristeći suvremene tehnologije i tehnike termičke obrade u gastronomiji. Iako je Biser pozicioniran kao turistički, dugoročni cilj je brendiranje naše ponude s naglaskom na ponudi plodova mora koji će biti primamljiv i lokalnom stanovništvu. Područje na kojem djelujemo je poznato po ribarskoj tradiciji, no nažalost načini pripreme ribe i morskih plodova su vrlo tradicijski kako u kućanstvu tako i na restoranskoj sceni (il na lešo, il na gradele). S obzirom na mikrolokaciju područja na prirodna bogatstva od poljoprivrednih dobara, začina, morskih plodova i ribe smatramo da bolja pozicioniranost ribljih jela s kreativnošću će postići bolju prepoznatljivost ribarstva, marikulture i općenito s područja Novigradskog mora. U kontinentalnoj Hrvatskoj se kaže da je bogatstvo hrane i okusa odraz kulture i načina življenja. S toga zbog prirodnih resursa ovo područje ima itekako potencijala iz kojeg može proizaći bolji i kvalitetniji način prezentacije ribarstva, te bolja prezentacija naše gastronomske ponude turističkim posjetiteljima.